Csupán 19 évente jelenik meg az égbolton.

Október 31-én ritka kék hold, vagyis úgynevezett szuperhold fogja díszíteni az eget. Tökéletes dekoráció lesz Halloween éjszakájára! Ez a különleges égi jelenség azért is kiemelkedő fontosságú, mert csupán 19 évente jelenik meg. A kékes árnyalatú Hold már az ókorban lenyűgözte az embereket.

A kék Hold egy olyan égi jelenség, amelynek természetéből adódóan semmi köze nincs a kék színhez. Ez a szuperhold bizonyos légköri viszonyok miatt van amikor kéknek látszik, de ez nem mindig törvényszerű. A kék Hold azt jelenti tulajdonképpen, hogy egy hónapban kétszer van Telihold, vagyis az idén október első és utolsó éjszakáján is Telihold lesz.

A NASA adatai szerint a kék Hold kb. három évente fordul elő, viszont az, hogy pont Halloween éjszakáján legyen kék Hold, az csak 19 évben egyszer történik meg.

Az október első teliholdja a hónap első napján lesz, ez az aratási hold vagy az őszi nap-éj egyenlőséghez legközelebb eső telihold. A második telihold a hónap utolsó napján lesz, vagyis maga a kék Hold. A szakértők szerint, ha egy hónapban kétszer van Telihold, a másodikat kék Hold néven emlegetik.

Ezt már olvastad?
Napi horoszkóp január 29. vasárnap – Ma beköszönt az életedbe a szerencse, ha ezek közé a jegyek közé tartozol!

“2020. október 31-e után legközelebb már csak 2039-ben láthatják ezt a jelenséget a kék Hold rajongók.” – mondta Brian Lada meteorológus.

A Hold valójában nem kék ilyenkor, csak néhány porszem, felhő, szmog és az időjárási tényezők befolyásolják, hogy ezt a színt látjuk. A természet képes kék színű Holdat produkálni a nagyobb vulkánkitörések után, mikor hatalmas mennyiségű hamu éri el a Föld légkörének tetejét. Így lett kék a Telihold 1883-ban az indonéziai Krakatau vulkán kitörése után. A hamufelhőn átvilágító holdsugarak kékes zöldes fényben játszottak még évekkel a vulkán kitörése után is.

Forrás:

Válassz egy kártyát, fontos meglátást olvashatsz benne