Itt vagy most
Napi_osho

Napi kártyavetés – Szombat (2018.10.13.)

[ O S H O ]

“A zen szerint sehonnan sem jövünk, és sehová sem tartunk. Te csak vagy, most és itt, se nem jössz, se nem mész. Minden elhalad melletted; a tudatod mindent visszatükröz, de semmivel nem azonosítja magát.
Amikor egy oroszlán a tükör előtt ordít, gondolod, hogy a tükör is vele ordít? Vagy ha az oroszlán már továbbállt, és egy gyermek jön elé táncolva, azt hiszed, a tükör hirtelen elfelejti az oroszlánt, és elkezd táncolni a gyermekkel? Gondolod, hogy a tükör együtt táncol a gyermekkel? A tükör az égvilágon semmit nem csinál, csupán visszatükröz. A tudatod csak egy tükör. Se nem jössz, se nem mész.
A dolgok jönnek és mennek.
Felnősz, majd megöregszel – most életben vagy, aztán halott leszel.
Mindezek csupán a tudat örök tavának visszatükröződései.”

 

Ma változunk. Ami tegnap voltunk, ma valami mássá válik. Persze nem általánosságban, ahogy a napjaink váltakoznak és azzal változunk. Most átlépünk egy másik szintre mint amiben eddig voltunk. De nem le se nem fel. Nincs nézőpont, mihez képest és merre. Egy biztos, más lesz az elkövetkező mint ami volt az eddigi jelenünk. Akárhol is tartottunk az megszűnik és valami más lép a helyébe.

Tanácsadó; Szergiusz Zotmund

 

Ez a kártya a tudat fejlődését festi le a Friedrich Nietzsche: Imígyen szóla Zarathusztra című könyvében leírtak szerint. Nietzsche három szintről beszél: a teve, az oroszlán és a gyermek szintjéről. A teve álmos, tompa és önelégült. Abban az illúzióban él, hogy ő egy hegycsúcs, de igazából annyira fontos neki mások véleménye, hogy aligha marad energiája a sajátjára. A tevéből emelkedik ki az oroszlán. amikor rájövünk, hogy az élet elúszik a fejünk fölött, egyre gyakrabban merünk nemet mondani az elvárásoknak. Magunk mögött hagyjuk a tömeget – egyedül, büszkén, igazságunkat a világba harsogva haladunk tovább. De ez még mindig nem az utolsó lépés. Az oroszlánból emelkedik elő a gyermek, aki se nem beletörődő, se nem lázadó már: ő ártatlan, spontán, és igaz belső lénye szerint él.
Akár a teve álmos és depressziós, akár az oroszlán ordító és lázadó stádiumában vagy, ne feledd: ebből valami új fog kifejlődni, ha nem állsz az útjába. Ez most a fejlődés és a változás időszaka.

Related posts

Leave a Comment

- X
error: A tartalmak másolása nem megengedett