Itt vagy most
Napi_osho

Napi kártyavetés – Szombat (2018.10.06.)

[ O S H O ]

“A múlt, a jelen és a jövő nem az idő, hanem az elme részei. Az, ami többé nincs az elme előtt, múlttá válik. Az, ami most előtte van, a jelen. És az, amelyik hamarosan az elme elé kerül, a jövő.
A múlt az, ami nincs többé előtted.
A jövő az, ami még nincs előtted.
És a jelen az, ami épp most van előtted, de már csúszik kifelé a látóteredből. Mindjárt múlt lesz belőle… Ha nem ragaszkodsz a múlthoz… Mert a múlthoz kötődni nagy ostobaság, hiszen már nincs ott – az a vonat már elment. Ami elmúlt, elmúlt! És a jelenhez se ragaszkodj, mert az is elmúlik, és abból is hamarosan múlt lesz. Ne kapaszkodj a jövőbe se – a reményekbe, a képzelgéseidbe a terveidbe – mert a holnapból ma lesz, és hamarosan tegnappá válik az is. Egyszer mindenből tegnap lesz. Minden kicsúszik a kezeid közül.
A ragaszkodás mindenképpen szenvedést fog okozni. Inkább engedj el mindent.”

 

Sok terv, aggodalom. Félelem a jövőtől úgy alakul e, ahogy elterveztük. A múlt hibái visszatartanak és lekötik a figyelmünket. Aggodalom a holnapért, a pénzért, egy munkáért megkapjuk e, egy szerelemért, jövőért… Nehéz, de el kell engednünk. Mindent, a múltat és a jövőt. A cél az volt, hogy határozottak és eltökélek legyünk. Ma meg kell tanulnunk azt, hogy semmihez se ragaszkodjunk. Úgy gondolod ez ellentmondás. Igaz ésszel az is lesz. De amint megérted, tudni fogod mi az amit el kell engedned, és mi az ami megmarad. Így jöhetsz rá ki vagy és hova tartasz. Az ellentmondások mutatják meg mit kell tenned, mert tudni fogod, hogy az a helyes és amihez tartanod kell magad.

Tanácsadó; Szergiusz Zotmund

 

Ez az alak a kártyán olyannyira megszállottan szorongatja emlékeinek dobozát, hogy már teljesen hátat fordított a jelen áldásainak, az itt és most szikrázó pezsgőspoharának. A múlt feletti nosztalgiája teljesen “betonfejűvé”, ráadásul koldussá is teszi őt, ahogy erre foltos-rongyos ruhái is utalnak. Természetesen nem kellene koldusnak lennie, de ő nincs itt, hogy a jelen kínálta örömöket megízlelje.
Itt az ideje, hogy szembenézz a ténnyel: a múlt már nincs itt többé. És minden erőfeszítésed, hogy a múltat megismételd, csak visszahúz a régi viselkedésmintákba, amikből pedig már rég kinőhettél volna. De te szenvedélyesen ragaszkodsz múltbéli élményeidhez. Végy egy mély lélegzetet, és tedd le azt a dobozt; köss rá egy szép masnit, ha másképp nem megy, de aztán búcsúzz el tőle szeretettel és tisztelettel. Az élet elszalad a fejed fölött, és fennáll a veszélye, hogy idő előtt begyepesedett őskövület lesz belőled!

Related posts

Leave a Comment

- X
error: A tartalmak másolása nem megengedett