Itt vagy most
Napi_osho

Napi kártyavetés – Péntek (2018.09.14.)

[ O S H O ]

“Láttad már, ahogy elmúlik az éjszaka? Még a mindennapi dolgokat is csak nagyon kevesen veszik észre… Láttad már, ahogy az este közeledik? Találkoztál már az éjszakával és hallottad már a dalát? Láttál már gyönyörű napfelkeltét? Mi úgy viselkedünk, mintha vakok lennénk. Egy ilyen csodálatos világba születtünk, és mégis saját nyomorúságunk kis pocsolyájában tengetjük az életünket. Az már jó ismerősöd, így még ha valaki ki is akar rángatni onnan, te ellenállsz. Nem akarsz kikerülni a nyomorúságodból, a szenvedésedből. Pedig annyi öröm vesz körül mindenfelől… mindössze annyit kellene tenned, hogy észreveszed és részt veszel benne, nem csak kívülről figyeled!
A filozófia csak spekuláció, a zen viszont részvétel – vegyél részt az éj elmúlásában, vegyél részt az este eljövetelében, ragyogj együtt a csillagokkal, lebegj együtt a felhőkkel. Tedd a részvételt életstílusoddá, és az egész létezés egyszerre akkora öröm, olyan eksztázis lesz… Álmodni se tudnál ennél csodálatosabb világegyetemet.”

 

Vissza kell térned a jelenbe. Élvezni mind azt ami körül vesz. Meglátni a szépségét az életednek, mert lehet most vakon haladsz. Vagy épp tétován nézel a semmibe a hétköznapok látványa unottá és érdektelenné tette az életet. Újra meg kell tapasztalni az egyszerű dolgok örömét és csodáját.

Tanácsadó; Szergiusz Zotmund

 

Az itt látható mandala minden egyes figurája bal kezét az elfogadás jelképeként felfelé tartja, jobb kezét pedig az adás szimbólumaként lefelé. A kör egy hatalmas energiamezőt hoz létre, ami a kettős dordzse – a villámcsapás tibeti szimbóluma – alakzatát veszi fel. A mandala minősége hasonló ahhoz az energiamezőhöz, mely egy buddha körül jön létre; minden egyén, aki a kör eleme, egyedi módon járul hozzá az élő, nagy Egész megteremtéséhez. Olyan ez, mint egy virág, amelynek teljessége még gyönyörűbb, mint egyes részeinek összessége – ez a teljesség, ugyanakkor még erőteljesebben hangsúlyozza minden különálló szirom szépségét is.
Most lehetőséged nyílik arra, hogy másokkal közösen részt vegyél valami sokkal nagyobb és szebb megalkotásában, mint amire külön-külön lennétek képesek. Részvételed nem csak a te fejlődésedet segíti, hanem egyedi értékekkel gyarapítja a teljességet is.

Related posts

Leave a Comment

- X
error: A tartalmak másolása nem megengedett