Itt vagy most
Napi_osho

Napi kártyavetés – Péntek (2018.08.31.)

[ O S H O ]

“A konfliktus az emberben van. Ha ott nem oldjuk fel, akkor máshol sem tudjuk feloldani. A politika benned van: elméd két része között zajlik.
Egy nagyon kicsiny híd köti csak össze őket.

Ha ez a híd egy baleset folytán – egy pszichikai probléma vagy valamilyen hasonló ok miatt – leomlik, akkor a személyiség meghasad, és egy helyett két személy lesz belőled; létrejön a skizofrénia, más néven a tudathasadás jelensége.

Ha az összekötő híd megszakad – és az a híd nagyon sérülékeny -, akkor kettéhasadsz, és úgy viselkedsz, mintha két különböző személy lennél. Reggel még tele vagy szeretettel és elbűvölő vagy, estére meg már mogorva és dühös leszel; egy másik ember lettél. Nem emlékszel a reggeli önmagadra… hogyan is emlékezhetnél?

Akkor egy másik elme irányított – így válik ketté egy személyiség. Ha ezt a hidat annyira megerősíted, hogy a két elme többé már nem kettő, hanem eggyé vált, akkor megjelenik a belső egyesülés és kikristályosodás.

Amit George Gurdjieff lényünk kikristályosításának nevezett, az nem más, mint ennek a két elmének az egyesülése: a belső férfi és nő, a jin és jang, a jobb és bal, a logikus és illogikus, Platón és Arisztotelész találkozása.”

 

 

Gondoljuk át miképp tekintünk a dolgokra. Vajon mindig határozottak vagyunk a döntésekben ? Ritkán. De a mérték fontos. Érhetett minket a múltban olyan sérelem, amitől meghasadtunk önmagunkkal. Ezért a mai napon törekedjünk arra, hogy újra egyesíthessük egy egységes belső lényként önmagunkat. Építsük fel a leomlott hidat önmagunkban. Ha napról napra vagy akár hamarabb is teljesen ellentétesen viselkedünk. Ha úgy érezzük a barátaink, családtagjaink, környezetünk visszajelzései alapján, mintha az utóbbi időben két ellentétes ember, személyiségként viselkednénk és állnánk a dolgokhoz. Akkor ma itt az ideje összeszedni magunkat és törekedni, hogy ismét egységesek legyünk önmagunkkal. Ma egyensúlyba kerülhetünk ismét.

Tanácsadó; Szergiusz Zotmund

 

Az egyesülés képzete az unió misztika – az ellentétek fúziója. Itt az idő, hogy az élet korábban megtapasztalt kettősségei között meginduljon a párbeszéd.

Ahelyett, hogy az éjszaka küzdene a nappal ellen és a sötétség elnyomná a fényt, inkább együttműködnek, hogy a másikban vég nélkül folytatódva egy egységes egészet hozzanak létre, miközben mindkettő őrzi legbensőbb központjában a másik magvát.

A sas és a hattyú mindketten a szárnyalás és a méltóság lényei. A sas az erő és az egyedüllét megtestesülése. Az érzelmek elemében lágyan lebegő, alámerülő majd újra felbukkanó hattyú – aki saját tökéletességével és szépségével egységben és teljes elégedettségben él – pedig a tér és tisztaság megtestesülése.

Mi a sas és a hattyú egyesülése vagyunk: férfi és nő, tűz és víz, élet és halál. Az egyesülés kártyája az önteremtés, az új élet és a misztikus eggyé olvadás szimbóluma – más néven alkímia.

 

Related posts

Leave a Comment

- X
error: A tartalmak másolása nem megengedett